Nieuwsbericht  28 september 2020

Verminderde spierkracht en conditie onder ouderen vergroot het valrisico

Wankele Willie’s gezocht voor Blijf Gaan en Staan

Al meer dan 128 ouderen hebben meegedaan met Blijf Gaan en Staan in regio Breukelen en Loenen. Voor ouderen is mobiliteit een uitdaging, helemaal nu in deze coronatijd. Bewust zijn van wat je kunt doen om mobiel te blijven en de kans te verkleinen om door een val op de eerste hulp te belanden is van groot belang. In de Nationale Valpreventieweek van 2020 vragen huisartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten van Vechtverband samen met VeiligheidNL aandacht voor dit onderwerp. De oproep is: “Ouderen, kinderen kleinkinderen vergroot je kennis over valpreventie! Motiveer Wankele Willie’s voor het programma Blijf Gaan en Staan.” 

Meer aandacht voor mobiliteit
Goede mobiliteit is tot op hoge leeftijd haalbaar. Verschillende zorgverleners vragen aandacht voor het belang van o.a. bewegen, medicatie- en oogchecks en werken daarom samen in het ketenprogramma Blijf Gaan en Staan. Na aanmelden via de huisarts of website van Vechtverband neemt de ergotherapeut contact op om samen te kijken naar persoonlijke risicofactoren, zodat advies op maat gegeven kan worden om een val te voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat verschillende factoren invloed hebben op de mobiliteit. Ergotherapeut Rinske Rebel: ‘’Mobiliteit kan verminderen door bijvoorbeeld verminderde spierkracht, verminderd zicht en duizeligheid. Maar ook glad schoeisel, medicatie en weinig beweging hebben invloed op de mobiliteit.” Het valpreventieprogramma Blijf Gaan en Staan richt zich op de verschillende factoren die een rol spelen bij een verminderde mobiliteit. Zo doet de huisarts een medicatiecheck bij duizeligheid; wordt de fysiotherapeut of de oefentherapeut ingeschakeld bij verminderde spierkracht en kijkt de opticien mee als het gaat om een verminderd zicht.

Ook mevrouw Veldt (85) merkt dat de lockdown invloed heeft gehad op haar mobiliteit: ‘’Tijdens de lockdown ben ik acht weken binnen geweest. Een blokje om of een boodschapje doen, kon niet meer. Het heeft mij veel moeite gekost om mijn spierkracht en conditie weer op te bouwen.’’ Mevrouw Veldt meldde zich afgelopen jaar aan voor Blijf Gaan en Staan. ‘’Ik heb een polio been. Daardoor ben ik vaak gevallen. Gelukkig liep dat tot nu toe met een sisser af. Mijn grootste angst is dat ik door een val iets breek en niet meer thuis mag wonen.’’ aldus mevrouw Veldt. Via de huisarts werd zij doorverwezen naar Blijf Gaan en Staan waarna ergotherapeut Rinske met haar contact op nam. Mevrouw Veldt: ‘’Samen met Rinske heb ik aanpassingen gedaan in mijn huis. We hebben meubels weg gedaan en aan de kant gezet, zodat ik overal met de rollator kan komen.’’ Ook sport mevrouw Veldt elke dinsdagmorgen in een speciale beweeggroep bij de fysiotherapeut. Ergotherapeut Rinske benadrukte tijdens haar bezoek aan mevrouw Veldt het belang van bewegen in een speciale beweeggroep, zodat zij conditie en kracht opbouwt. Mevrouw Veldt heeft een duidelijke boodschap voor Wankele Willie’s: ‘’Blijf bewegen! Begin met kleine stukjes: loop de galerij op en af of ga even de post halen.’’

Bent u een Wankele Willie of Blijft u Gaan en Staan?

Oefentherapeut Susanne Bus: ‘’Een Wankele Willie is iemand met een verhoogd valrisico. Bent u in de afgelopen twaalf maanden vaker dan één keer gevallen of heeft u moeite met bewegen, lopen en balans houden? Dan hebt u een verhoogd valrisico.’’  

Aanmelden

‘Wankele Willie’s’ kunnen zich aanmelden voor het valpreventieprogramma ‘Blijf Gaan en Staan’ via de website  of via een directe verwijzing vanuit de huisarts, thuiszorg of fysiotherapeut. Wankele Willie’s kunnen zichzelf of samen met familie of hulpverlener op de website aanmelden. Het programma ‘Blijf Gaan en Staan’ is corona-proof: na aanmelding neemt de ergotherapeut contact op om te overleggen bij welke vorm van hulp de cliënt zich prettig voelt met betrekking tot het risico op een corona besmetting.